هوشنگ سیحون

هوشنگ سیحون معروف به پدر معماری ایران در سال 1299 در تهران در خانوادهای اهل موسیقی متولد شد. پدر بزرگ او میرزا عبدالله فراهانی از پیشگامان موسیقی سنتی و معروف به پدر موسیقی سنتی ایران بود. هوشنگ سیحون طراح، نقاش، معمار و مجسمهساز معروف که به خاطر بناهای معروفش به «مرد بناهای ماندگار» مشهور شد. شاید تولد سیحون در خانواده ای اهل هنر بی تاثیر در آینده ی درخشانش نبود. مادر او هم از نوازندگان چیرهدست تار و سهتار بود.

او پس از پایان تحصیلاتش در رشته معماری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در سال ۱۳۲۳،آندره گدار (رئیس اداره باستانشناسی وقت ایران) برای ادامه تحصیل به پاریس دعوت کرد. سیحون حدود ۳ سال تحت نظر اوتلو زاوارونی آموزش دید و در سال ۱۹۴۹ درجه دکترای هنر خود را گرفت.
او پس از اینکه به ایران بازگشت تا پیش از انقلاب دانشیار دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود و بین سالهای ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۷ ریاست دورهای این دانشکده را برعهده گرفت. او در این دوران سه رشته شهرسازی، هنرهای نمایشی (مانند تئاتر) و موسیقی را تاسیس کرد.
او پس از بازگشت به ایران در 25 سالگی اولین اثر معماری خود یعنی بنای یادبود آرامگاه بوعلیسینا را طراحی کرد. هوشنگ سیحون در طول سالهای خدمت خود عضو شورای ملی باستانشناسی، شورای عالی شهرسازی، شورای مرکزی تمام دانشگاههای ایران و کمیته بینالمللی ایکوموس (Icomos، وابسته به یونسکو پیش از انقلاب ۱۳۵۷) بود. همچنین به مدت 15 سال مسئول بازسازی بناهای تاریخی ایران را برعهده داشت.
معماری اسلامی:
از نظر سیحون معماری اسلامی اصطلاح نادرستی است. در واقع معماری و فنون معماری دوره ساسانیان همان چیزی است که امروزه به عنوان معماری اسلامی شناخته شده است.
وفات
سرانجام هوشنگ سیحون در پنجم خرداد ۱۳۹۳خورشیدی بر اثر پاره شدن رگ آئورت در بیمارستان ونکوور کانادا دار فانی را وداع گفت. او در وصیت نامه اش از فرزندانش نادر و مریم خواسته بود تا بنیادی به نام او برای نگهداری از تمام آثار نقاشی و طراحی اش تاسیس کنند و سرانجام همه ی این آثار را به موزهای در ایران اهدا کنند.
آثار برجسته هوشنگ سیحون:
- آرامگاه نادرشاه در مشهد
- آرامگاه کمالالملک در نیشابور
- آرامگاه بوعلیسینا در همدان (۱۳۳۰)
- آرامگاه خیام در نیشابور (۱۳۳۸)
- بازسازی و طراحیآرامگاه فردوسی در طوس بر پایه طرح پیشین، در سال ۱۳۴۷
- مقبره عباس میرزا و بعضی دولت مردان قاجار
- ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه تهران
- بنای موزه توس (۱۳۴۷)
- مرکز فرهنگی یزد
- آرامگاه احمد نیریزی
جوایز و افتخارات هوشنگ سیحون:
- کسب رتبه اول در مسابقه دولت و راهآهن ایران (طرح ساختمان ایستگاه راهآهن)
- کسب رتبه اول در مسابقه طراحی آرامگاه بوعلی سینا
- یک دوره ریاست دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران
- عضو شورای ملی باستانشناسی
- عضو شورای عالی شهرسازی
- عضو شورای مرکزی تمام دانشگاههای ایران
- عضو کمیته بینالمللی ایکوموس
- مسئولیت مرمت بناهای تاریخی ایران، به مدت 15 سال
- شهروند افتخاری فرانسه
- برنده جایزه بیتا در سال ۲۰۱۲






نویسنده

Sholeh Gharibi
شما میتوانید این مطلب و مطالب مشابه را در پیج اینستاگرام ما مشاهده کنید.
۰ دیدگاه