سبک معماری رومانسک

منتشر شده در تاریخ

معماری رومانسک در اروپا و بین قرون 10 تا 12 میلادی رواج داشته و از مهم ترین شاخصه های این سبک معماری می توان به طاق رومی یا راحت تر بگوئیم همان طاق نیم دایره ای اشاره نمود. این دوران بدان سبب رمانسک یا رومانسک نام‌گذاری شد که طی آن بازگشتی به فرم‌های رومی در معماری و هنر پدیدار گردید. بسیاری معتقدند که سبک معماری رومانسک همان معماری اروپاست که در قرن دوازدهم میلادی آغاز گردید و تا قرن دوازدهم یعنی زمانی که سبک گوتیک به روی کار آمد، ادامه داشت. شاخصه هایی که این سبک از معماری بر پایه آن استوار است، شاخصه های معماری رومی از جمله دیوار های ضخیم، برج های بزرگ و طاق های گرد می باشند. 

نخستین انگیزه‌ی معماری رومانسک از ساخت کلیسا و صومعه نشات می‌گیرد. مسئله‌ی بنیادی معماران رومانسک فرانسوی ساختن بناهایی بود که فضای کافی برای گردهمایی‌ها و حرکت بازدیدکنندگان داشته باشد و مسئله‌ی ضد آتش بودن بنا بیش از هر مسئله‌ی دیگری برای آن‌ها مهم بود.

ویژگی های سبک معماری رومانسک

معماری رومانسک از جمله سبک های معماری است که توانست ارتباط خود را با بافت تاریخی حفظ کند. زمانی که کشورهای اروپایی درگیر جنگ های خونین بودند به دنبال ساخت ساختمان هایی بودند که آن ها را از گزند دشمن در امان نگه دارد. از این رو ساختمان هایی با دیوارهایی عظیم، محکم و قوس های نیم دایره ساخته شد.

یکی از بارزترین ویژگی‌های ساختمان های این سبک معماری پیروی از طرحی منظم و متقارن در ساختار کلی بنا بود.

ظاهر بناهای رومانسک ساده و به دور از تجملات است. دیوارهای این ساختمان ها چنان مقاوم هستند که هنوز هم اکثر آن ها بدون آن که خراب شده باشند بر جای خود استوار باقی مانده اند.

نمونه های برجسته معماری رومانسک

قلعه ها و کلیساهای بسیار زیادی در فرانسه، انگلستان، ایتالیا، لهستان، آلمان، هلند و … غیره وجود دارد که میراث دار سبک رومانسک هستند. اکنون در این جا به معرفی برخی از بهترین نمونه های اجرا شده به سبک رومانسک اکتفا می پردازیم.

کلیسای جامع پیزا در ایتالیا– Pisa Cathedral

برج پیزا یکی از زیباترین و معروف ترین کلیساهای سبک رومانسک، در ایتالیا واقع شده است. این برج در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده و یکی از معروف ترین و زیبا ترین کلیسا ها است.سبک غالب برج پیزا معماری رومانسک است و متریال استفاده شده در ساخت این برج سنگ و مرمر است.

کلیسای دورام در انگلستان – Durham Castle

یکی از نمونه های سبک رومانسک کلیسای دورام است که در سال ۱۱۳۳ میلادی در شهر دورام انگلستان ساخته شده است. این کلیسا سه برج دارد و ارتفاع برج اصلی در مرکز آن ۶۶ متر دارد. یکی از ویژگی های بارز این بنا استفاده از شکل هرم چهارگوش و قوس های هلالی است .

کلیسای سن فیلبرت در فرانسه – Church of Saint-Philibert

یکی از بزرگترین کلیسا های سبک رومانسک در فرانسه است.نظم و دقت هندسی در طراحی این بنا یکی از مهمترین ویژگی های آن است. عنصر بزرگ و مقاوم بودن در سبک رومانسک در این بنا دیده میشود.

کلیسای سنت مارتین در انگلستان – Church of St Martin

یکی از قدیمی ترین کلیساهای سبک رومانسک است که در انگلستان واقع شده است. متریال ساخت این بنا آجرهای رومی است. دیوارها کاشی شده و نسبت ها در بخش های ساختمان رعایت شده است. نکته ی جالب کلیسای سنت مارتین نقشه هوایی آن است که به شکل یک کلید معروف به کلید بهشت است.

کلیسای اشپایر – Speyer Cathedral

کلیسای اشپایر به دستور Willigis در سال 1030 در شهر اشپایر آلمان ساخته شده است. از ویژگی های این کلیسا عناصر تزئینی،طاق های متقاطع و قوس های زیر قرنیز لبه ی بام است.  در قسمت های داخلی این بنا در طول زمان بارها تغییرات انجام شده است.

سانتیا ماریا مگیگور کلیسای – Santa Maria Maggiore

کلیسای سانتا ماریا در قرن نهم در ایتالیا ساخته شد و در قرن یازدهم با سبک رومانسک بازسازی شد.طراحی داخلی این کلیسا با موزاییک های قرن نهم پر شده است.کلیسای سانتا ماریا یک برج ناقوس دارد که بلند ترین بخش این بنا است.

کلیسای جامع پورتو – Porto Cathedral

یکی از قدیمی ترین کلیساهای مذهبی شهر اوپورتو پرتغال است. محوطه ی این کلیسای جامع با دو برج به شکل مربع احاطه شده است.کلیسای جامع پورتو از مهمترین بناهای تاریخی در کل پرتغال است.

نویسنده

Sholeh Gharibi

شما میتوانید این مطلب و مطالب مشابه را در پیج اینستاگرام ما مشاهده کنید.



۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.