کاخ هوا محل

منتشر شده در تاریخ

هوا محل، قصری معروف و صورتی رنگ در جیپور

کاخ هوا محل در شهر جیپور هندوستان قرار گرفته است و جزو دیدنی ترین و مشهور ترین کاخ های این شهر محسوب می شود. جیپور به عنوان مرکز راجستان چند ساعت با شهر دهلی فاصله دارد و جزو جذاب ترین شهر های هندوستان است که کاخ ها و قصرهای سلطنتی در این شهر به چشم می خورند، یکی از دیگری زیباتر است. کاخ زیبای صورتی رنگ هوا محل که به قصر بادها نیز معروف است، یکی از متفاوت ترین کاخ های جهان شناخته شده است و هوا در اسم این کاخ به معنی ورود راحت بادها به داخل کاخ است. کاخ هوا محل به شکل هرم با ارتفاع ۱۵ متر و تعداد زیادی پنجره ساخته شده است و در حال حاضر نیز این کاخ شامل چندین ساختمان و یک موزه است.

رنگ صورتی این کاخ بسیار دلرباست که به دلیل استفاده از شن های ریز سرخ و صورتی در مصالح بکار رفته موقع ساخت است. در کاخ Hawa Mahal هزاران پنجره کوچک و بزرگ را خواهید دید که باعث تهویه همیشگی کاخ می شوند؛ به طور دقیق این کاخ دارای ۹۵۳ پنجره است که برای حفاظت از حریم شخصی شاه و خانواده کاربرد داشته اند. ایده ساخت این کاخ بدین صورت بوده است تا همسران و فرزندان شاه به راحتی از پنجره های کاخ بیرون را تماشا کنند، زیرا زنان دربار حق خروج از کاخ و حضور در اماکن عمومی را نداشتند. به همین خاطر شاه تصمیم گرفت تا با ساخت چنین کاخی زنان از طریق پنجره های متعدد زندگی بیرون از کاخ را تماشا کنند بدون آنکه کسی آن ها را از بیرون ببیند.

این کاخ با نمای خاص خود در قسمت جنوبی شهر جیپور قرار گرفته است و جزو جاذبه های گردشگری مشهور در سال های اخیر شناخته شده است.ساخت دقیق این کاخ به دستور پادشاه وقت، مهاراجه ساوای سین برای گسترش بخش زنانه قصر شهر به سال ۱۷۹۹ میلادی برمی گردد. طراحی ساخت این کاخ نیز مربوط به هنرمند معروفی به نام لال چاند بوده است که طرح ۵ طبقه ای به ین کاخ داده است. با اینکه معماری کاخ هوا محل الهام گرفته از کاخ دیگری به نام ختری محل است، اما شهرت این کاخ بسیار بیشتر است.

همانگونه که اشاره شد این کاخ دارای ۵ طبقه است، ولی فقط ۳ طبقه از آن قابل استفاده بوده و دو طبقه بالایی به علت سقف بسیار کوتاهشان بلا استفاده بودند، اما این دو طبقه برای نمای هرمی کاخ بسیار اهمیت دارند، در واقع زیبایی کاخ در همان دو طبقه با سقف های کوتاه است. هر ۹۵۳ پنجره این کاخ با مشبک کاری زیبا شباهت زیادی به کندوی زنبور عسل دارند، همچنین در این کاخ زیبا گچ ‌بری ‌های بسیار ظریفی کار شده است که در هنگام طلوع آفتاب به دلیل درخشش این کاخ بسیار دیدنی است. این کاخ بسیار خنک است، دلیلش نیز به طراحی خاص آن برمی گردد که ورودی کاخ در پشت ساختمان قرار گرفته است و اول باید به قسمت پشتی کاخ بروید. در قسمت ورودی ساختمان درب بزرگی وجود دارد که به یک حیاط مرکزی ختم می شود. علاوه بر ساختمان های متعددی که در این کاخ وجود دارند، موزه ای نیز در این مجموعه قرار گرفته است. در سال ۲۰۰۶ میلادی بعد از یک وقفه ۵۰ ساله این کاخ مورد بازسازی قرار گرفت و چندین قسمت نیزنوساز محسوب می شوند.

در این قصر، نمایشگرهای قرار گرفته در قاب ‌های سنگی، پنجره ‌های کوچک و سقف‌ های طاق دار تنها به بعضی از ویژگی ‌های این جاذبه ی زیبا و بسیار معروف گردشگری تبدیل شده اند. همچنین این قصر ظریف مانند دیگر بناهای تاریخی در جیپور، گچ ‌بری‌های بسیار ظریفی در خود دارد. یکی از زیباترین لحظاتی که می توان این قصر را در زیبایی تمام دید، صبح ‌های زود و دقیقا در زمانی است که بنای این قصر با طلوع خورشید می ‌درخشد.

نویسنده

Mahtab Etemadi

شما میتوانید این مطلب و مطالب مشابه را در پیج اینستاگرام ما مشاهده کنید.



۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.