ساختمان کرایسلر
ساختمان کرایسلر (The Chrysler Building) یک آسمان خراش هنر دکو (Art Deco) در سمت شرقی منهتن در شهر نیویورک، در تقاطع خیابان 42 و خیابان لکسینگتون در میدتاون منهتن (East Side of Manhattan in New York City, at the intersection of 42nd Street and Lexington Avenue in Midtown Manhattan) است. این ساختمان با ارتفاع 1046 فوت (319 متر)، بلندترین ساختمان آجری جهان با اسکلت فلزی است و به مدت 11 ماه پس از اتمام آن در سال 1930، بلندترین ساختمان جهان بود. از سال 2019، کرایسلر یازدهمین ساختمان بلند شهر است که با ساختمان نیویورک تایمز گره خورده است.
این ساختمان که در اصل یک پروژه توسعهدهنده املاک و مستغلات و متعلق به سناتور سابق ایالت نیویورک ویلیام اچ. رینولدز بود، توسط والتر کرایسلر، رئیس شرکت کرایسلر ساخته شد. ساخت ساختمان کرایسلر، یک آسمان خراش اولیه، در رقابت با 40 وال استریت و ساختمان امپایر استیت برای تبدیل شدن به بلندترین ساختمان جهان مشخص شد. اگرچه ساختمان کرایسلر به طور خاص برای سازنده خودرو ساخته و طراحی شد، و این شرکت هزینه ساخت آن را پرداخت نکرد و هرگز مالک آن نشد. والتر کرایسلر تصمیم گرفت تمام هزینه را شخصاً تأمین کند تا فرزندانش بتوانند آن را به ارث ببرند. یک ضمیمه در سال 1952 تکمیل شد و این ساختمان توسط خانواده کرایسلر در سال بعد با صاحبان متعدد بعدی فروخته شد.
زمانی که ساختمان کرایسلر افتتاح شد، نظرات متفاوتی در مورد طراحی این ساختمان وجود داشت، از دیدگاه های غیراصولی تا ایده مدرنیستی و نمادین بودن آن. تصورات از این ساختمان به آرامی تکامل یافت و اکنون به عنوان نمونه ای از سبک معماری آرت دکو دیده می شود. و در سال 2007 در فهرست معماری مورد علاقه آمریکا توسط موسسه معماران آمریکا در رتبه نهم قرار گرفت. این ساختمان در سال 1978 به عنوان یک مکان دیدنی شهر نیویورک تعیین شد و در سال 1976 به عنوان یک بنای تاریخی ملی به ثبت ملی مکان های تاریخی اضافه شد.
معماری
ساختمان کرایسلر توسط ویلیام ون آلن (William Van Alen) به سبک آرت دکو طراحی شد و به خاطر یکی از مستاجران اصلی آن، مدیر خودروسازی والتر کرایسلر نامگذاری شده است. این از یک قاب فولادی پر شده با سنگ تراشی، با مناطقی از روکش فلزی تزئینی ساخته شده است. این ساختار شامل 3862 پنجره بیرونی است. تقریباً پنجاه زیور آلات فلزی در گوشههای ساختمان در پنج طبقه بیرون زده است که یادآور گارگویلهای کلیساهای گوتیک است. طبقه 31 شامل گارگویلها و همچنین کپیهایی از درپوشهای رادیاتور کرایسلر 1929 است، و طبقه 61 با عقابها به عنوان اشاره به پرنده ملی آمریکا تزئین شده است.
ساختمان کرایسلر در طراحی خود از فولاد ضد زنگ روشن به طور گسترده استفاده می کند، یک آلیاژ آستنیتی که در آلمان ساخته شده است. این اولین استفاده از این “فولاد ضد زنگ 18-8” در یک پروژه آمریکایی بود، که از 18٪ کروم و 8٪ نیکل تشکیل شده بود. نیروستا (Nirosta) در تزئینات بیرونی، قاب پنجره، تاج و سوزن استفاده می شد. همانطور که E.E. Thum توضیح می دهد، فولاد بخشی جدایی ناپذیر از طراحی ون آلن بود. E.E. Thum توضیح می دهد که:«استفاده از فلز روشن دائمی بیشترین کمک را در حمل خطوط رو به بالا و کاهش اشکال دایره ای در پوشش سقف داشت.» تولیدکنندگان فولاد ضد زنگ از ساختمان کرایسلر برای ارزیابی دوام محصول در معماری استفاده کردند. در سال 1929، انجمن آمریکا برای آزمایش مواد، یک کمیته ی بازرسی برای بررسی عملکرد آن ایجاد کرد که ساختمان کرایسلر را بهترین مکان برای انجام این کار در نظر گرفت. یک کمیته فرعی پانل های ساختمان را هر پنج سال یکبار بررسی می کرد تا اینکه در سال 1960 بازرسی ها لغو شد زیرا پانل ها کمترین خرابی را نشان داده بودند.
نما
نمای بیرونی طبقه همکف با گرانیت سیاه صیقلی از Shastone پوشانده شده است، در حالی که سه طبقه بالای آن با سنگ مرمر سفید از گرجستان پوشیده شده است. دو ورودی اصلی وجود دارد؛ یکی در خیابان لکسینگتون و یکی خیابان 42، که هر کدام سه طبقه با گرانیت Shastone در اطراف هر ورودی به شکل پیشنما قرار دارند. در فاصلهای از هر ورودی اصلی، درهای گردان «زیر صفحههای فلزی و شیشهای طرحدار پیچیده» وجود دارد که به گونهای طراحی شدهاند که اصل هنر دکو را در تقویت تأثیر بصری ورودی تجسم میدهند. یک ورودی جانبی کوچکتر در خیابان 43 یک طبقه است. ویترین های فروشگاهی متشکل از پنجره های بزرگ با قاب فولادی نیروستا در سطح زمین وجود دارد. پنجره های اداری از طبقات دوم تا چهارم نفوذ می کنند.
ارتفاعات غربی و شرقی شامل محورهای هوا در بالای طبقه چهارم است، در حالی که ضلع شمالی و جنوبی دارای عقب نشینی هستند. در زیر طبقه ی شانزدهم، نما با آجر سفید پوشیده شده است که با نوارهای مرمر سفید به شیوه ای شبیه به سبد بافی قطع شده است. پنجرهها که به صورت شبکهای چیده شدهاند، طاقچهای ندارند، چارچوبها همسطح نما هستند. بین طبقات 16 و 24، نمای بیرونی ستونهای آجری سفید عمودی را نشان میدهد که با پنجرههایی در هر طبقه از هم جدا شدهاند. این جلوه بصری با وجود اسپندل های آلومینیومی بین ستون های پنجره ی هر طبقه امکان پذیر می شود. نقش برجسته های انتزاعی بر روی اسپندل های طبقه 20 تا 22 وجود دارد، در حالی که طبقه 24 حاوی آناناس های تزئینی 9 فوتی (2.7 متری) است.
بالای دیوار سوم، که از طبقات 24 تا 27 تشکیل شده است، نمایی شامل نوارهای افقی و نقوش آجری زیگزاگ خاکستری و سیاه است. بخش بالاتر از دیوار چهارم، بین طبقات 27 و 31، به عنوان یک تریبون برای بدنه ی اصلی ساختمان عمل می کند. تزیینات فولاد نیروستا در بالای دیوارها ها وجود دارد. در هر گوشه از طبقه 31، زیورآلات بزرگی نصب شده بود تا پایه بزرگتر به نظر برسد. این امتداد گوشه ها به مقابله با یک توهم نوری رایج که در ساختمان های بلند با نوارهای افقی دیده می شود، کمک می کند، که طبقات بلندتر معمولاً بزرگتر به نظر می رسند. طبقه سی و یکم همچنین شامل یک فریز خاکستری و سفید از کلاهک ها و گلگیرها است، که هر دو نماد شرکت کرایسلر است و به عنوان امضای بصری طراحی آرت دکو ساختمان عمل می کند. تزئینات کاپوت به شکل کلاه ایمنی بالدار مرکوری و شبیه زیورآلات کاپوت نصب شده بر روی خودروهای کرایسلر در آن زمان است.
محور برج با تأکید بر افقی و عمودی طراحی شده است: هر یک از چهار ضلع برج شامل سه ستون پنجره است که هر کدام با آجر قاب شده اند و یک ستون مرمری ناشکسته که در تمام ضلع بالا می رود. اسپندلهایی که پنجرهها را از هم جدا میکنند حاوی «راهراههای عمودی متناوب در آجر خاکستری و سفید» هستند، در حالی که هر گوشه شامل ردیفهای افقی از آجر سیاه است.
نمای داخلی
فضای داخلی ساختمان شامل چندین عنصر نوآورانه است. پارتیشن های بین دفاتر عایق صدا هستند و به بخش های قابل تعویض تقسیم می شوند، بنابراین می توان طرح هر یک را به سرعت و راحت تغییر داد. لوله های زیر طبقات هم کابل تلفن و هم کابل برق را حمل می کنند.
لابی
لابی در پلن مثلثی است، که با ورودی های خیابان لکسینگتون، خیابان 42، و خیابان 43 ارتباط دارد. این تنها بخش قابل دسترسی عموم از ساختمان کرایسلر است. سه ورودی شامل درهای فولادی نیروستا است، که در بالای آن صفحات شیشه ای حکاکی شده است که اجازه می دهد نور طبیعی فضا را روشن کند. طبقات، شامل نوارهایی از سنگ تراورتن (نوعی سنگ آهک) زرد رنگ از است که مسیر بین ورودیها و کنارههای آسانسور را مشخص میکند. اریک نش، نویسنده، لابی را به عنوان نمونه ای از سبک آرت دکو، با تأثیرات آشکار اکسپرسیونیسم آلمانی توصیف کرد. کرایسلر می خواست این طرح، معماران دیگر و بزرگان خودرو را تحت تأثیر قرار دهد، بنابراین بدون توجه به هزینه های اضافی، مواد مختلفی را وارد کرد.
دیوارها با صفحات بزرگ گرانیت قرمز آفریقایی پوشیده شده است. دیوارها همچنین دارای ویترین و درهای ساخته شده از فولاد نیروستا هستند. یک پانل دیواری وجود دارد که به کار کلینچرها، نقشه برداران، سنگ تراشان، نجارها، گچ بران و سازندگان اختصاص داده شده است. پنجاه چهره مختلف از کارگرانی که در ساخت آن شرکت داشتند الگوبرداری شدند. در سال 1999، نقاشی دیواری پس از بازسازی که پوشش پلی اورتان را حذف کرد و حفرههای پرشده در دهه 1970 اضافه شد، به حالت اولیه خود بازگشت. در اصل، طرحهای ون آلن برای لابی شامل چهار ستون بزرگ حمایتی بود، اما پس از مخالفت کرایسلر به این دلیل که ستونها باعث میشد لابی “تنگ” به نظر برسد، حذف شدند. لابی دارای نورپردازی کم رنگی است که همراه با لوازم جانبی لامپ ها، فضایی صمیمی ایجاد می کند و فضا را برجسته می کند. میلههای عمودی نور فلورسنت با سنگ مرمر آبی بلژیکی و نوارهای اونیکس کهربایی مکزیکی پوشانده شدهاند که نور را نرم و پخش میکنند. نوارهای مرمر و اونیکس به صورت شورون های معکوس طراحی شده اند.
روبروی ورودی خیابان لکسینگتون میز نگهبانی قرار دارد که بالای آن یک ساعت دیجیتال قرار دارد. پنل پشت میز از سنگ مرمر ساخته شده است که توسط فولاد نیروستا احاطه شده است. لابی به چهار بانک آسانسور متصل میشود که هر کدام طراحی متفاوتی دارند. در شمال و جنوب میز نگهبانی، راه پله های ترازو منتهی به طبقه دوم و زیرزمین است. پلهها شامل دیوارهای مرمری و نردههای فولادی نیروستا است. دیوارهای بیرونی مسطح هستند اما با نوارهای مرمری پوشیده شده اند که اندکی به یکدیگر زاویه دارند که این تصور را به وجود می آورد که منحنی است. نردههای داخلی هر پله با نقوش آرت دکو زیگزاگی طراحی شدهاند که به ستونهای جدید مرمر قرمز روی زمین ختم میشود. بالای هر پله سقفهای آلومینیومی با لوسترهای شیشهای حکاکی شده است.
سقف شامل یک نقاشی دیواری به ابعاد 110 در 67 فوت (34 در 20 متر)، حمل و نقل و تلاش انسانی است که توسط ادوارد ترامبول طراحی شده است. موضوع نقاشی دیواری «انرژی و استفاده انسان از آن برای حل مشکلاتش» است و ادای احترام به عصر طلایی هوانوردی و عصر ماشین است.
آسانسور
32 آسانسور در آسمان خراش وجود دارد که در چهار بانک جمع شده اند. در زمان افتتاح، 28 آسانسور برای استفاده مسافران بود. هر بانک، طبقات مختلفی را در داخل ساختمان ارائه میکند، با چندین آسانسور “اکسپرس”. طبق خواسته والتر کرایسلر، آسانسورها به گونه ای طراحی شده بودند که با سرعت 900 فوت در دقیقه (270 متر در دقیقه) حرکت کنند، علیرغم محدودیت سرعت 700 فوت در دقیقه (210 متر در دقیقه) که در همه موارد اعمال شده است.
نویسنده
Mahtab Etemadi
شما میتوانید این مطلب و مطالب مشابه را در پیج اینستاگرام ما مشاهده کنید.
۰ دیدگاه